BİRİKİM YAPMAYA ÇALIŞIRKEN BAŞIMA GELENLER 2


Herkese tekrar merhaba !!
Artık Geldik ev ekonomisi kısmına 😊 bir önceki  yazımda genel durumu özetlemiştim. Eğer okumadıysanız  ↠  TIK TIK:) 
Şimdi gelelim işin matemetiğine, evet  halen çalışıyorum ancak daha rahatım artık. Zamanında çok yoruldum. Öncesinde 3-5 kuruş bir kenara atıyordum. Şimdi ise durum şu, maaşdan her ay 500 tl ye yakın bir rakamı arttırıyorum.Bunu nerdeyse 18 aydır yapıyorum. Nasıl yatırım yapıyorum kısmına gelince, aldığım en önceki tavsiyeden şaşmıyorum, yani “altın günü” mantığında çalışmıyorum.  Yani arttırdığımı altın veya döviz yapıp bir kenara atmıyorum.Yaptığım şey şu maliyeti düşük yatırımları kovalıyorum.Yani şuanda döviz almak maliyeti yüksek bir yatırım ve karşılığını eğer döviz düşerse kayıp ile alıyorsunuz.Bu noktada banka ne yapıyorsa aynı metodu taklit ediyorum.Tabiki o kadar ileri matematikle değil. Mesela bir örnek verelim; her aybaşı ekstra nakit geldiği bir durum var yani her ay başı alacağım enstrümanı seçmek için 1 aylık bekleme sürecim var , şu matematigi kovalıyorum.
Örnek : 
Dolar'a örnek verelim; Dolar,  5,65 tl.  Kur makası ise bu işin maliyeti, 6 tl oluyor.  Yani 1-0 geride başlıyorum. Bu noktada aradaki farkı kapatana kadar doların yükselmesi lazım ki bende enflasyona karşı kendimi korumaya çalışırken elimdekinden olmayayım.Bu durumda şu basit duruma bakıyorum.Döviz veya altın alırken sadece tek bir kurala bakıyorum. Hali hazırda yükseliş demi, cünkü fiziki alımlarda bu maliyeti taşımak zorundasınız. Eger hali hazırda düşüşde ise paramı TL’da tutuyorum. Mantıken bu durumda tl değer kazanıyor.
Sonuç olarak bu metodla 18 ayda %45’in üzerinde birikim yaptım. Sadece aylık arttırdığım rakam değil ,kendi birikimimide bu şekilde değerlendirdim.Sonra dedim ki kendime niye insanlar bunu yapmıyor, 1.nci seçenek bilmediklerinden ,2.nci Seçenek yavaş bir yöntem olmasından dolayı herkes kısayolları tercih ediyor.Ve kısayoldan paralarını kaybediyorlar.Peki gelelim TL mevduatını ne yaptığıma aylık faiz en mantıklı opsiyon eğer param o dönemde tl’de ise aylık faiz’e bırakıyorum yada daha kısa süreli ise gecelik faize bırakıyorum.Banka kredi skorum arttı bu arada ve kredi teklif mesajları gelmeye başladı matematik gayet basit bir yatırım tavsiyesi bile değil sadece bir metod ama cidden fark yaratan bir metod. 
Şuan size oldukça karışık gelebilir, ilerleyen dönemlerde daha ayrıntılı şekillerde örneklendireceğim. . Yaptığımız borçlanmalara vs derin konulara değineceğiz :) En büyük sorunlardan biride bu bence bilinçsiz borçlanma .
Sizler  ev ekonomisi adına neler yapıyorsunuz? Nasıl süreçlerden geçiyorsunuz?
Yorumlarınızı bekliyorum.
Sevgiler.

Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Para parayı çeker sanırım tam olrak bu anlama geliyor. :)

      Sil
  2. Rehituya katılıyorum,,,Ayrıca borç ile yüzüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüz ekonomik şartlarında çok mümkün olmasada, borçlanma çeşitleriyle de ilgili bişeyler karalamak istiyorum.

      Sil
  3. hımm, iyimiş ivit senin biriktirme yöntemin. ben dee para artınca euro alıyorum, yatırım için diyel, gezmek için harcıyom sonraa :) borçlanma yaz ivit, bu dönem borçlanmak için hiç iyi diyel. ama bak bu senin biriktirme yöntemini tavsiye edeyim tişkiirleer :)

    YanıtlaSil
  4. Bu ara dolar/Tl belli olmadığı için o işler sıkıntı gibi.

    YanıtlaSil
  5. Birikim... Biriktirmek önemli! 😅

    YanıtlaSil

Yorum Gönder